Een nieuwe laptop

Door OB1 op vrijdag 28 april 2017 18:00 - Reacties (9)
Categorie: -, Views: 4.216

Binnenkort ga ik studeren en wat hoort daar onder andere bij? Een nieuwe laptop :D
Uiteindelijk heb ik een Dell Inspiron 15 gekocht (link) met de i7 7700HQ, 1050Ti en 16GB RAM. Niet flauw voor de €1200 die het mij heeft gekost en ik ben er blij mee. Ik weet het, de 1050Ti is "maar" een midrange kaart maar voor dit geld in een laptop vind ik het zeker niet verkeerd.

Hoewel ik liever de 4K versie had gezet met een 500GB NVME SSD vond ik €1500 wel heel erg veel geld en wil ik dat geld liever achterhouden.

De computer kwam een week eerder aan dan verwacht en toen 'ie binnenkwam kon ik niet wachten. Niet alleen omdat het een nieuw ding is, wat altijd leuk is, maar omdat ik eindelijk fatsoenlijk met een computer kon gaan tweaken, de videokaart overclocken, de CPU ondervolten, oftewel het maximale eruit kunnen halen. Ik had eerst een Macbook Air en daar valt weinig aan te veranderen.

Ik had nog een SSD liggen die ik eerst als externe schijf gebruikte, een Crucial MX300 SSD van 275GB, dus het eerste wat ik deed toen de laptop aankwam was de originele, 1TB harde schijf eruit te halen en de SSD erin te zetten. Dit samen met de 240GB M.2 SSD die erin zat zorgt ervoor dat ik heel veel snelle opslag heb, en het scheelt op nog een beetje op de accu :) .

Toen begon het echte tweaken; ik heb MSI Afterburner gedownload en begonnen met overclocken van de 1050Ti. Het was helemaal niet nodig, omdat ik alleen World at War custom zombies, Black Ops 1 en Black Ops 2 speel maar ik wilde het gewoon doen, als ik iets heb, waarom zou ik dan niet het maximale eruit proberen te halen? Uiteindelijk ben ik op een +230 core en +740 memory overclock gekomen, waarmee ik zelf tevreden ben.
https://tweakers.net/ext/f/tDy25LIJijeGxcrsUUYGPr2s/full.png

En dan het laatste; het undervolten van de CPU. Ik heb de Intel extreme Tuning utility gedownload en wat filmpjes opgezocht, het is weliswaar geen K CPU maar het voltage kan wel aangepast worden. Ik heb er -100mV mee gewonnen, hij draait dus nu koeler en zal langer mee gaan op de accu, wat mooi meegenomen is :) .
https://tweakers.net/ext/f/nJ6cBchgoze0X5mNemiWkQzy/full.png

En in de toekomst? Wellicht plaats ik er later nog een NVMe SSD in en nog 16GB, er is tenslotte plaats voor, al vraag ik mij af wat het nut ervan is. Ik kan in elk geval net minstens zo lang vooruit met deze als mijn vorige laptop en het is iedere cent dubbel en dwars waard. :)