Een nieuwe laptop

Door OB1 op vrijdag 28 april 2017 18:00 - Reacties (9)
Categorie: -, Views: 4.058

Binnenkort ga ik studeren en wat hoort daar onder andere bij? Een nieuwe laptop :D
Uiteindelijk heb ik een Dell Inspiron 15 gekocht (link) met de i7 7700HQ, 1050Ti en 16GB RAM. Niet flauw voor de §1200 die het mij heeft gekost en ik ben er blij mee. Ik weet het, de 1050Ti is "maar" een midrange kaart maar voor dit geld in een laptop vind ik het zeker niet verkeerd.

Hoewel ik liever de 4K versie had gezet met een 500GB NVME SSD vond ik §1500 wel heel erg veel geld en wil ik dat geld liever achterhouden.

De computer kwam een week eerder aan dan verwacht en toen 'ie binnenkwam kon ik niet wachten. Niet alleen omdat het een nieuw ding is, wat altijd leuk is, maar omdat ik eindelijk fatsoenlijk met een computer kon gaan tweaken, de videokaart overclocken, de CPU ondervolten, oftewel het maximale eruit kunnen halen. Ik had eerst een Macbook Air en daar valt weinig aan te veranderen.

Ik had nog een SSD liggen die ik eerst als externe schijf gebruikte, een Crucial MX300 SSD van 275GB, dus het eerste wat ik deed toen de laptop aankwam was de originele, 1TB harde schijf eruit te halen en de SSD erin te zetten. Dit samen met de 240GB M.2 SSD die erin zat zorgt ervoor dat ik heel veel snelle opslag heb, en het scheelt op nog een beetje op de accu :) .

Toen begon het echte tweaken; ik heb MSI Afterburner gedownload en begonnen met overclocken van de 1050Ti. Het was helemaal niet nodig, omdat ik alleen World at War custom zombies, Black Ops 1 en Black Ops 2 speel maar ik wilde het gewoon doen, als ik iets heb, waarom zou ik dan niet het maximale eruit proberen te halen? Uiteindelijk ben ik op een +230 core en +740 memory overclock gekomen, waarmee ik zelf tevreden ben.
https://tweakers.net/ext/f/tDy25LIJijeGxcrsUUYGPr2s/full.png

En dan het laatste; het undervolten van de CPU. Ik heb de Intel extreme Tuning utility gedownload en wat filmpjes opgezocht, het is weliswaar geen K CPU maar het voltage kan wel aangepast worden. Ik heb er -100mV mee gewonnen, hij draait dus nu koeler en zal langer mee gaan op de accu, wat mooi meegenomen is :) .
https://tweakers.net/ext/f/nJ6cBchgoze0X5mNemiWkQzy/full.png

En in de toekomst? Wellicht plaats ik er later nog een NVMe SSD in en nog 16GB, er is tenslotte plaats voor, al vraag ik mij af wat het nut ervan is. Ik kan in elk geval net minstens zo lang vooruit met deze als mijn vorige laptop en het is iedere cent dubbel en dwars waard. :)

Reacties


Door Tweakers user D_Jeff, vrijdag 28 april 2017 21:24

1) Heb je nog wat gedaan met trial en error? 2) Heb je de bronnen nog ergens voor het advies van undervolting?

Sowieso zijn dit zeer nette specs voor een laptop ;)

Thxs :D

Door Tweakers user OB1, vrijdag 28 april 2017 22:57

D_Jeff schreef op vrijdag 28 april 2017 @ 21:24:
1) Heb je nog wat gedaan met trial en error? 2) Heb je de bronnen nog ergens voor het advies van undervolting?

Sowieso zijn dit zeer nette specs voor een laptop ;)

Thxs :D
Ja er was wel wat sprake van trial & error. Ik heb Furmark gebruikt om te testen of de GPU stabiel was met de overclock, dus steeds de clockspeed van de core met 20 MHz verhogen, Furmark aantal minuten draaien en als er geen artifacts/crashes zijn gewoon doorgaan. Vervolgens deed ik hetzelfde met de memory.

Over het undervolten; ik heb via youtube opgezocht hoever ik de CPU ko9n undervolten en hoewel er mensen zijn die met deze CPU -140mV halen, heb ik het bij -100mV gehouden en ben ik niet verder gegaan.
https://www.youtube.com/watch?v=lHoGKtYpJKI
Intel XTU: https://downloadcenter.in...-Tuning-Utility-Intel-XTU-

Die undervolt maakt echt een groot verschil in geluid, bij een constante belasting van 3 cores/6 threads draait ie superstil en rond de 60-65 graden dus dat is het zeker waard :)

Door Tweakers user ybos, zondag 30 april 2017 10:16

Ik ben een echte pc n00b, kunnen jullie mij eens uitleggen waarom undervolten winst oplevert :? Ikzelf zit juist in de hoogspanning, en wij hebben de spanning het liefst zo hoog mogelijk (en stroom dus zo laag mogelijk) om grote vermogens te transporteren. Minder stroom is minder verlies en dus minder warmteontwikkeling.

Mijn gevoel zegt dat je door undervolten de stroom die er loopt gaat verhogen en dus meer verliezen krijgt :? Opgenomen vermogen blijft hetzelfde toch?

Door Tweakers user fastedje, zondag 30 april 2017 11:32

Je zou de cpu als een gewone weerstand kunnen zien. P=U2 / R. Je ziet dat het vermogen kwadratisch toeneemt met de spanning. 0.1V kan op een lage spanning van een cpu al redelijk wat verschil maken.

Door Tweakers user pietje63, maandag 1 mei 2017 08:53

Als je de GPU power niet nodig hebt, kost het overclocken dan niet onnodig veel energie? Of klokt de GPU ook goed automatisch terug?

Door Tweakers user OB1, maandag 1 mei 2017 11:06

pietje63 schreef op maandag 1 mei 2017 @ 08:53:
Als je de GPU power niet nodig hebt, kost het overclocken dan niet onnodig veel energie? Of klokt de GPU ook goed automatisch terug?
De GPU klokt inderdaad van zichzelf terug ja, de temperatuur komt nooit boven de 75 graden voor de GPU, daarna wordt de boostclock beperkt, ik heb de clocks echter nog nooit onder de standaardclockspeed zien gaan.

Door Tweakers user ArnieNFW, maandag 1 mei 2017 13:53

Ik ben benieuwd in: ga je dat ding elke dag meeslepen naar 'school'?
Heb je een verzekering afgesloten?

Door Tweakers user OB1, maandag 1 mei 2017 17:29

ArnieNFW schreef op maandag 1 mei 2017 @ 13:53:
Ik ben benieuwd in: ga je dat ding elke dag meeslepen naar 'school'?
Heb je een verzekering afgesloten?
Het ding weegt 2.5 kilo dus die neem ik gewoon in mijn tas mee. De kans dat ik overvallen wordt lijkt me klein dus goed oppassen en er gebeurt niks mee.

Door Tweakers user computer1_up, maandag 1 mei 2017 19:21

ArnieNFW schreef op maandag 1 mei 2017 @ 13:53:
Ik ben benieuwd in: ga je dat ding elke dag meeslepen naar 'school'?
Heb je een verzekering afgesloten?
Tja, er zijn veel studenten die iedere dag een dure laptop mee naar school nemen. Het is heel vaak ook niet mogelijk om iets 'goedkopers' mee te nemen, vanwege de verwachte/vereiste horsepower die nodig is voor de opleiding (videobewerking, 3D CAD tekenen etc).

Zelf wil ik graag mijn Thinkpad X220 nog een jaartje gebruiken, zodat ik uiteindelijk voldoende geld overheb voor iets in de 900-1200 euro range.

Reageren is niet meer mogelijk